Czego nie jeść?

Czy słodycze to zawsze niezdrowy wybór?

Słodycze wiążą się z wieloma zagrożeniami dla zdrowia. Otyłość i próchnica to najpoważniejsze z nich. Jednak nie powinniśmy ich zbytnio demonizować, bo głównym problemem jest rodzaj spożywanych słodkości, a przede wszystkim ich nadmiar. Osoby uzależnione od słodyczy potrafią pochłaniać ich ogromne ilości, co zawsze kończy się źle. Szkody wyrządzone przez nadmiar cukru w organizmie mogą być bardzo poważne. Jednak nie należy całkowicie eliminować słodyczy z naszej diety. Wystarczy zachować zdrowy rozsądek i trzymać rękę na pulsie. 

Czekolada, czyli wyższy wymiar szczęścia
Słodycze dostarczają do naszego organizmu węglowodany proste. Prowadzą one do wytwarzania w naszym mózgu serotoniny, która nie tylko sprawia, że poprawia się nasz nastrój, ale również powoduje wyraźne zmniejszenie apetytu. Dlatego od czasu do czasu, gdy mamy zły humor, a wszystko idzie nie tak, jak trzeba, możemy sięgnąć po kostkę czy dwie czekolady. Oczywiście, pod warunkiem, że kostka nie zmieni się niepostrzeżenie w całą tabliczkę. Nasz organizm przetwarza węglowodany proste w bardzo szybkim tempie. Zapewniają one, zatem niemal natychmiastowy przypływ energii. Jeżeli czujemy jej spadek, możemy poratować się batonikiem.

Nie wszystkie słodycze to „samo zło”
Często wydaje nam się, że puste kalorie, to po prostu puste kalorie. Nie ważne, jakie słodycze spożywamy, rezultat zawsze będzie podobny. Jednak wystarczy porównać wspomnianą już czekoladę i lizaki czy landrynki, aby przekonać się, że różnica istnieje. Twarde cukierki, lizaki, żelki, draże nie mają żadnych składników odżywczych, za to sporą ilość barwników i konserwantów. Ich regularne spożywanie przez długi czas może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. 

Czekolada jest absolutną królową wśród słodyczy. Jednak wiele zależy od jej rodzaju. Najzdrowsze są czekolady gorzkie lub czekolady z suszonymi owocami i bakaliami. Najmniej zdrowe różnego rodzaju nadziewane wynalazki. Bardzo negatywnie na nasze zdrowie mogą wpłynąć różnego rodzaju wyroby ciastkarskie, a to za sprawą wysokiej zawartości twardych tłuszczów. Jeżeli jesteśmy fanami wypieków, sięgajmy raczej po kawałek sernika czy lekkie ciasto z owocami upieczone w domu, a nie ciastko z kremem z cukierni, które jest prawdziwą kaloryczną bombą. Istnieją dietetyczne i zdrowe wersje słodyczy. Warto ich poszukać, a przede wszystkim spróbować zrobić je samodzielnie. 

 

Barman na wesele

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *