Sok z pokrzywy – właściwości
Pokrzywa jest rośliną, która za czasów naszych babć była wykorzystywana często i chętnie. W naszych czasach jest jednak niedoceniana i pomijana, mimo tego, że jest obecna wszędzie. Szkoda ponieważ mimo iż jest niepozorna to ma cenne dla nas właściwości.
Pokrzywa jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę K, oraz minerały takie jak potas, wapń, żelazo, krzem i kwas foliowy. Jak widać warto więc sięgnąć po zrobione z niej soki.
W jaki sposób zrobić domowy sok z pokrzywy? Przede wszystkim musimy mieć na czym pracować, tak więc przygotowanie należy zacząć od zebrania dużej ilości pokrzyw – dobrze zaopatrzyć się na tę okoliczność w specjalne ogrodnicze rękawiczki tak aby nie poparzyć sobie rąk. Najsmaczniejsza i najbardziej wartościowa będzie pokrzywa młoda, którą zbiera się na przełomie kwietnia i maja. Najtrudniejsza część za nami, teraz trzeba bardzo dokładnie umyć pokrzywę i z pomocą sokowirówki zrobić z niej sok. Jeśli wydaje Ci się to zbyt trudne, lub czasochłonne to można kupić gotowy sok z pokrzywy, znajdziemy go na pewno w Eko sklepach, oraz w aptekach, a czasem również w warzywniakach.
Jak wpływa na nasz organizm sok z pokrzywy? Jest świetnym produktem do stosowania w przypadku anemii, gdyż udowodniono, że pokrzywa jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza. Regularne picie soków z pokrzywy zwiększy więc poziom hemoglobiny we krwi – żelazo łatwiej przyswaja się z pokarmu niż z suplementów diety.
Sok z pokrzywy działa również na wzmocnienie włosów, które stają się piękne, błyszczące i nie wypadają. Dzięki zawartości w pokrzywie krzemu, regularne picie soku z pokrzywy poprawia kondycje włosów, paznokci i skóry.
Kolejną zaletą picia soków z pokrzywy jest to że wpływają profilaktycznie na nasz organizm zapobiegając nowotworom, co również jest związane z wysoką zawartością krzemu przez pokrzywę.
Regularne picie soków z pokrzywy wpływa na organizm oczyszczająco, pokrzywa działa również moczopędnie, dzięki czemu pozbywamy się wielu toksyn i zanieczyszczeń z naszego organizmu.
Pokrzywa działa antydepresyjnie, dodaje energii, sił, niweluje osłabienie, nerwowość i stres.
Następną właściwością pokrzywy jest zawartość kwasu mrówkowego, który leczy bóle stawów, pomaga pozbyć się reumatyzmu oraz artretyzmu – jeśli tylko damy się poparzyć, bo to w końcówkach włosków znajduje się ten kwas. Po dłuższej terapii pokrzywą problemy reumatyczne powinny się zmniejszyć a być może nawet zniknąć.
Dodatkowo pokrzywa obniża ciśnienie krwi i wspiera pracę wątroby.